1315 случая на коклюш в страната са регистрирани oт началото на

...
1315 случая на коклюш в страната са регистрирани oт началото на
Коментари Харесай

Повече от 1 300 случая на коклюш от началото на годината у нас

1315 случая на коклюш в страната са регистрирани oт началото на годината. Това демонстрират данните от Националния център по заразни и паразитни заболявания. През последната отчетна седмица – до 26 май, в страната са регистрирани 145 случая, като 82 от тях са в София, оповестиха на уеб страницата си от Столичната районна здравна ревизия. За интервала 1 януари – 26 май 2023 година случаите на коклюш в страната са били пет. 
Прочетете още
От началото на май има опция бебетата да бъдат ваксинирани против коклюш при навършване на шестседмична възраст, вместо при навършване на двумесечна възраст. Ваксинирането за децата е наложително и гратис.

Имунизация против коклюш с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие е целесъобразно за родените преди 1 януари 2008 година, на които не е прилагана ваксина против коклюш през последните 5-10 години; за пасивна отбрана против коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността; за възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст. Ваксинирането на бременни през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността също е гратис.

Министерският съвет утвърди на 22 май тази година спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на един милион лв., с които ще се обезпечат имунизациите за безплатната имунизация против коклюш на бременни дами през 27-36 гестационна седмица от бременността, ще се провежда имунизационният развой, ще се разкрият имунизационни кабинети и ще се обезпечи провеждането на лабораторна диагностика на коклюш. 

На 9 май 2024 година със заповед на министъра на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева се вкараха краткотрайни противоепидемични ограничения поради епидемиологичното разпространяване на коклюш. Мерките са в действие до 31 юли 2024 година Освен опцията за имунизиране на бременни, ограниченията плануват при вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив да се засилят ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи съществуване на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив. Посещение в детското заведение или в учебно заведение е допустимо след даване на медицински документ от доктор, че детето не е заразно болно. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР